Ergun Plak

Satılık Plak Fiyatları

Merhaba saygıdeğer plakseverler, Ergun Plak olarak yaptığımız iş için düstur edindiğimiz “Plak, Plakçıdan Alınır…” ne demek sizlere bunu anlatmaya çalışacak ve plak alan hemen hepimizin(biz de arşiv yapıyor ve arşivimize pek çok farklı mecra ve esnaftan plak alıyoruz) başına gelen olumlu ve olumsuz deneyimlerden bahsedeceğiz.

Plak Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Sanıyorum bu soru, başlangıç için iyi bir seçenek olacaktır hepmiz adına. Plak alırken dikkat edilecek pek çok konu başlığı vardır. Bunları özetlemek gerekirse plaklar için en önemli ve öncelikli durum sanıyorum üretim bilgileri olsa gerek.

1 – Plak Baskı Durumu(Yeni Baskı Plaklar, Dönem Baskı Plaklar)

Zira yeni baskı plaklar ve dönem baskı plaklar olarak iki üst başlığa ayırmak mümkündür şu anda piyasada satışı yapılan plakları. Çünkü örnek olarak Müslüm Gürses’in Küskünüm plağının dönem baskısı 1.000,00-1.200,00 ₺ aralığındayken aynı plağın birebir yeni baskısı 100,00-110,00 ₺ aralığındadır. Daha da detaylandırmak gerekirse;

Yeni Baskı Yerli 33’lük Plak,
Dönem Baskı Yerli 33’lük Plak,
Yeni Baskı Yerli 45’lik Plak,
Dönem Baskı Yerli 45’lik Plak,
Yeni Baskı Yabancı 33’lük Plak,
Dönem Baskı Yabancı 33’lük Plak,
Yeni Baskı Yabancı 45’lik Plak,
Dönem Baskı Yabancı 45’lik Plak,

gibi baskı tarihleriyle ilgili olarak plakları gruplandırmamız mümkündür.

2 – Plaklarınızı Satın Aldığınız Mağaza/Site/Platformlar

Plak alırken de bütün alışverişlerimizde olduğu gibi en kaliteli hizmeti en uygun maliyetle almak gibi insani birtakım gözetimlerimiz vardır. Bu bağlamda İstanbul’un Merkezi İlçelerinden birisinde(Avcılar, Beşiktaş, Fatih, Kadıköy, Taksim, Üsküdar,…) mağaza kira maliyetlerini ve bir ayda satılabilecek maksimum plak adedini gözönünde bulundurduğumuzda mağaza kira maliyetinin plak bedeline ekleneceği ve Ergun Plak Web Sitemizde 99,12 ₺’ye satılan bir plağın buralarda bir mağazada 140,00-150,00 ₺ fiyatlarla satılıyor olması yüksek olasılıktır. Kaldı ki aynı durum mağaza-işletme maliyetleri yüksek olan her mağaza için benzer şekildedir.

Aracı E-Ticaret(Merchant Sistemi ile) sitelerinden bazı avantajlar elde ederek plak alışverişi yapabilirsiniz ancak söz konusu plak satın almak olduğunda bu alışverişin sizin adınıza çok sağlıklı bir alışveriş olması mümkün değildir. Bu anlamda da bahsettiğimiz platformların keyfi belirledikleri komisyon oranları(%10-%30 arası maliyetler) ve keze bayiler üzerinde kurdukları baskı nedeniyle plağı aldığınız bayinin plağı gönderimi ile ilgili bir aksaklığı olduğunda size ulaşabileceği iletişim bilgileriniz(telefon, mail adresi, vs.) elinde bulunmayacak, sırf baskı yememek adına bile isteye size verdiği hizmetin kalitesini düşürmek, kusurlu ürün göndermek, iade süreçlerinde haklı olsanız dahi sizden ürün iadesi almamak üzere ciddi anlamda bir direnç göstermek durumunda kalacaktır. Öyle ki bazı pazaryeri sitelerinde sizin de satıcıya ulaşıp da soru sorabileceğiniz bir iletişim kanalı olmadığı için almak istediğiniz plağı ezbere almanız, danışmak istediğiniz konularda doğrudan net cevaplar alacağınız muhatabınıza değil de plaklar konusunda bilgi, birikim ve tecrübesi neredeyse hiç olmayan bir müşteri temsilcisiyle görüşmek durumunda kalacaksınız.

Ancak plak satın almak için tercih ettiğiniz platform vergi mükellefi ve işine yatırım yapan salt bir plakçı ise sizi ne ek maliyetlere, ne iletişimsizliğe, ne de cevapsız kalacak sorulara muhatap etmeyecektir. Örneğin bize dileyen ve plaklar hakkında sorusu olan tüm plakseverler şuradan ulaşabilirler.

3 – Sosyal Medya Üzerinden Plak Satın Almak Riskli Mi?

Son zamanlarda sayıları oldukça hızlı artmakla beraber sosyal medya üzerinden plak satışı yapan kullanıcılar mevcuttur. Bunları da gene başlıklar halinde inceleyelim dilerseniz.

  • Facebook’ta Plak Satışı Yapan Kişi, Kurum, Sayfa ve Gruplar

Sosyal Medya günden güne hayatımızın değişmez bir parçası olurken günümüzde satış ilanları, ürün sergilemesi, müşteri iletişimi ve reklam/pazarlama adına da hayatlarımızda büyük bir yer tutmaktadır. Hal böyle olunca plak gibi herkesin alıp satabileceği ve günümüz şartlarında kimseye hesap vermeyeceği ve ne yazıktır ki son zamanlarda ciddi bir “rantiye” kapısı olarak görülen plaklar da bu döngüde kendisine hızla yer buldu. Örneğin bir Facebook grubunda Ahmet, Mehmet adında bir profil sizin de aradığınız bir plak için mezat(açık arttırma usulü satış) düzenliyor ve normalde 100,00 ₺’ye satın alabileceğiniz bir plak o sırada açık arttırmada 40,00 ₺ olsun. Siz de gidip 50,00 ₺ pey veriyorsunuz, akabinde peyler peşpeşe veriliyor ve finalde siz o plağı 150,00 ₺’ye almış oluyorsunuz bir anlık gaza gelip. Akabinde satıcı size mesaj atıyor ama siz aynı plağın Ergun Plak‘ta zaten kargo dahil 100,00 ₺’ye satıldığını farketmiş oluyorsunuz. O esnada alışverişten vazgeçerseniz ayıp olacağı hissine kapılıyorsunuz(ki bunu bir satış stratejisi haline getirmişse karşınızdaki plağın ödemesi konusunda fazla agresif davranıp size mesaj üstüne mesaj atıp finalde sizi kendi deyimiyle grupta “ifşa” etmeye kadar vardırabiliyor işi). Ve gene bu işi artık kendisine bir yordam olarak belirlemiş olan kimselerde dikkat çeken bir diğer durum ise açtığı plak mezatları(açık arttırma) için fiyat belli bir baraja gelene kadar sürekli aynı insanlar pey veriyor ve biraz dikkatli davranırsanız bunun da satışın bir parçası olduğunu anlayabiliyorsunuz.

Toparlamak gerekirse Facebook’tan plak alınır ancak temkinli, dikkatli olmakta mümkünse plak alacağınız kimseye ödeme yapmadan önce referans istemekte fayda var.

  • İnstagram’da Plak Satışı Yapan Kişi, Kurum, Kullanıcılar

İnstagram da Facebook gibi plak satışı yapan ve/veya plak satışı yapıyormuş gibi yapan kimselerin en yaygın kullandıkları bir diğer sosyal medya enstrümanı olarak karşımıza çıkmaktadır son zamanlarda. Burada hesapları üç başlıkta ele almakta fayda var birincisi instagramdan gerçekten elindeki plakları satmaya çalışan kullanıcılar. ikincisi instagramdan da satış yapan antika esnaflarının hesapları. üçüncü grup ise bu işin risk teşkil etme sebebi olan plak satıcısı görünümlü vur-kaç tayfası. ilk iki grupta belki 100,00 ₺’ye alacağınız plağı 110,00-120,00 ₺’ye alırsınız ve kendinizi anlık olarak kötü hissedersiniz ama üçüncü gruptan birisiyle denk gelmeniz durumunda paranızın üzerine su içmeniz gerekecek. Ya ödemeyi gönderdikten sonra “aradığınız numara kullanım dışı” olacak, ya sizi engelleyecek ve paranızı geri almak için meşakatli bir süreç geçirmeniz gerekecek, ya da daha kötüsü ödemeniz karşılığında size plaklar gönderilecek ama siz Dönem Baskı Nur Yoldaş Sultan-i Yegah plağı beklerken kartonetin içinden Alman bir mahalli sanatçının Almanca bir plağı çıkıverecek. Karşınızdaki bir kurum, marka sahibi bir müteşebbis değil de tekil şahıs olduğu için en fazla “Bu bilmemkim adlı bey beni dolandırdı” diye sosyal medyadan paylaşım yapacaksınız(ki kalabalık trafikkte bu görülmeyecek ve ilgili arkadaş başkalarını da sizin gibi dolandırmaya devam edecek).

Sonsöz olarak bir kaç ufak nüans bırakalım şuraya sosyal medyadan plak alırken riski minimize edebilmek adına dikkat edilecekler konusu üzerine bir kaç maddeyle toparlayalım tavsiyelerimizi;

1- Karşınızdakinden referans isteyiniz(mümkünse kendisinden alışveriş yapmış ve sorun yaşamamış kimselerin çokluğuna ve yorum içeriklerine bakabilirsiniz)

2- Mezat tarzı satışlarda teklif vermeden önce plak ismini google’da aratarak bir kaç yerden fiyatına bakabilirsiniz(ki tavşanlı(eşine, dostuna mezata pey verdirmek) mezatlarla paranız havaya gitmesin)

3- Satıcı ile ödemeyi yaptığınız kişilerin isimlerinin tutarlı olmasına dikkat ediniz. Atıyorum siz Mehmet bey adlı facebook kullanıcısından plak aldınız ama ödemeyi size Selva hanım adına yaptırıyorsa(yineliyorum bu durum her zaman bir dolandırılma belirtisi olmamakla beraber yaygın kullanılan bir yordamdır) biraz temkinli davranın

4- Pardon da Plakçı Kimdir, Kime Denir?

Evet asıl konumuza yavaş yavaş geliyoruz. Plakçı plak alım-satım işleriyle uğraşan kimselere verilen genel bir isimdir. Lokantacı gibi, simitçi gibi… Ama işin püf noktası odur ki plak satan herkes plakçı değildir. İyi de bu ne demek şimdi?

Şöyle ki asıl işi matbaacılık olan, bir müzik yapım-dağıtım firmasında kaynının eltisi çalışan adam da el altından 90 liraya plak alıp 95 liraya plak satarak kendi deyimiyle “sigara parasını” çıkartabiliyor veya ne bileyim bir elektronik firması olan adam da sağda-solda “çok para ettiğini” duyup da plak alım-satım işlerine merak sarabiliyor. Ya da ne bileyim işte koskoca yapım-dağıtım firmaları elindeki kataloğa odaklanıp doğru üretimlerle piyasaya ürün çıkacağına, kendisi aracı platformlardan plak satışı yapmaya, onu da kendi ürünü veya dağıtım ürünlerinin stoğu elinde azaldığında piyasaya plak vermeyerek normal satış bedelinin 2-3 katına satmya çalışarak yapabiliyor. Mesela burada saydığımız örneklerin hiçbirisi için plakçı demek vicdanen, ahlaken mümkün değildir. Birisi matbaacıdır, birisi elektronik firmasıdır, birisi yapımcı-dağıtımcıdır özünde ve acı olan odur ki genellikle bir kere olsun açıp da plak dinlemez, satışını yaptığı şeye dair en ufak bir fikri yoktur mesela bu arkadaşların. Keza satışa sundukları hemen her plak için basmakalıp “analog master bandlardan kayıt yapılmıştır” yazarlar ve plak bu gibi insanların ticaretinde 180 gram plastik, 200 gram kağıttır bakış açılarına göre. İşin kültürel, sanatsal tarafı umurlarında değildir. Ve hal böyle olunca yaşanması olası aksaklıklarda, aldığınız hizmetle ilgili en ufak eleştiri dillendirecek olduğunuzda size çözüm sunmak yerine bahane üretmeye, sorumluluktan kaçıp sürekli başkalarına sorumluluk yıkmaya ve en acısı da odur ki sizi iletişim kanallarından engellemeye varacak eylemlere girişebilirler. Buradan da hareketle plakçı dediğiniz insanlar naif, ince ruhlu ve çözüm odaklıdır elden geldiğince. Misal zamanında Kamuran Akkor – Sev Yeter Plağını satın almış olan bir plaksever(önceleri Erhan Bey diyorduk sonraları Erhan Abi oldu bizdeki adı) kargosunu teslim alır almaz aradı ve plağın iç zarfıyla ilgili bir sıkıntı yaşadığını iletti. İlk alışverişimizdi kendisiyle telefonda sorunun çözümüne dair alternatifleri sunduk bizden kaynaklanmayan bu durum için özürlerimizi diledikten sonra bir kaç gün sonra almak istediği başka plaklarla ilgili konuşurken zarf konusundaki çözümümüzü hatırlattığımızda özür dileyerek zarftaki sorunu çözdüğünü, elinde fazladan aldığı zarfları olduğunu ve sıkıntıyı bize söyleme amacının bir plakçı olup olmadığımızı anlamak olduğunu izah etti. Bir tür sınavdı 70 kuruşluk zarf. Mesela Erhan Abimizin yaptığına benzer ilk izlenim gözlemleri edinin kendinize alışveriş yaptığınız esnafla ilgili. Amacı gerçekten sizinle bir kültürü paylaşmak mı, yoksa “sulu limon, taze limon, yatak limon” diye bağıra çağıra elindeki her ne ise onu satmak mı?

Şimdilik yazımızı burada nihayetlendiriyor ve sizlere biraz olsun yardımcı olabilecek bir kaynak oluşturduysak mutluluk duyduğumuzu bilmenizi istiyoruz…

İhsan Özmen
Ergun Plak
“Plak, Plakçıdan Alınır…”